News

205

S-au votat amendamentele propuse pentru Legea practicilor comerciale neloiale

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În ședința comună a Comisiei pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Dezvoltare Rurală cu Comisia Economică, Industrii și Servicii s-a votat în unanimitate adoptarea raportului comun de admitere cu amendamentele admise asupra Propunerii legislative privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar (L49/2021).

Au fost săptămâni de dezbateri, negocieri de opinii în multiplele ședințe comune ale celor două comisii pentru cea mai bună adaptare la practicile și nevoile naționale a Directivei (UE) 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019. Au participat cu observații și propuneri Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Consiliul Concurenței, precum și comisiile avizatoare din Senat.

Domnul președinte al Comisiei pentru Agricultură, Industrie Alimentară și Dezvoltare Rurală, senatorul George Scarlat, a invitat în mai multe rânduri de-a lungul procesului de analiză să participe și actorii mediului privat.

Astfel, au fost mai multe ședințe ample de dezbatere cu formele asociative din industria agricolă și alimentară, subiectul fiind de maxim interes întrucât în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar se constată în mod curent inegalități semnificative în ceea ce privește puterea de negociere a furnizorilor și cea a cumpărătorilor de produse agricole și alimentare.

Respectivele inegalități privind puterea de negociere pot conduce la practici comerciale neloiale în cazurile în care parteneri comerciali mai importanți și mai puternici încearcă să impună anumite practici sau clauze contractuale care sunt în avantajul lor în legătură cu o tranzacție de vânzare.

Exista  încrederea că s-a ajuns la o formă legislativă corectă și completă de transpunere a Directivei nr. 633/2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, adaptată realităților din societatea românească.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2