News

293

Securitatea alimentară globală poate fi compromisă de invazia Ucrainei de către Rusia

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Rusia face acum comerț aproape exclusiv cu Belarus, care este responsabil pentru 85% din totalul importurilor de lactate din Rusia, se arată într-o analiză publicată de Reuters. Cum va fi afectată securitatea alimentară alumii?

Noi reguli

Ucraina este considerată universal drept ”coșul de pâine al Europei”, producând 12% din exporturile globale de grâu, 16% din porumb și 18% din exporturile de orz.

De când Rusia și-a început războiul în Ucraina, principalele centre de export pentru exporturile de cereale de la Marea Neagră au fost întrerupte, trimițând în frenezie prețurile alimentelor și energiei în întreaga lume.

Cu mai multe sancțiuni globale impuse Rusiei, economia acesteia s-a prăbușit, companiile se retrag în masă și devine foarte izolată. Pentru a-și susține propriile cerințe alimentare, Ucraina a anunțat interzicerea exporturilor de grâu, ovăz, mei, hrișcă, zahăr, vite vii și carne, precum și alte produse secundare de la bovine.

Ministrul Ucrainei al Politicii Agrare și Alimentației, Roman Leshcenko, a declarat: „Pentru a preveni criza umanitară din Ucraina, a stabilității pieței și a satisface nevoile populației în produse alimentare critice, guvernul a stabilit noi reguli pentru exportul de bunuri agricole.”

Comerț cu lactate – Rusia

În ceea ce privește comerțul cu produse lactate, războiul nu va afecta piețele de lactate din Marea Britanie și UE din perspectiva rusă din cauza sancțiunilor comerciale deja impuse.

Consiliul de Dezvoltare pentru Agricultură și Horticultură (AHDB) din Marea Britanie a declarat: „Impactul conflictului în curs din Ucraina cu Rusia va avea un impact direct mic asupra piețelor lactatelor din Marea Britanie sau din UE.

Majoritatea națiunilor occidentale, inclusiv UE-27 și Marea Britanie, au fost interzise să comercializeze produse lactate, precum și multe alte produse agricole, cu Rusia din 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Rusia face acum comerț aproape exclusiv cu Belarus, responsabilă pentru 85% din totalul importurilor de lactate rusești.”

Comerț cu lactate – Ucraina

Ucraina, pe de altă parte, face comerț cu produse lactate cu UE și aceste mișcări vor fi afectate.

AHDB a declarat: „Între timp, Ucraina este mai dependentă de UE-27 pentru importurile sale de lactate, deși importă și un volum semnificativ din Belarus. În toate categoriile de produse, Belarus reprezintă 23% din totalul importurilor de lactate din Ucraina, UE-27 reprezentând 76%. Polonia și Germania sunt furnizorii cheie, cu majoritatea comerțului cu brânză. Regatul Unit face comerț minim cu Ucraina, exportând mai puțin de 300 de tone de produse lactate în 2021.”

Deși UE-27 este sursa majorității produselor lactate importate în Ucraina, aceasta echivalează cu doar 1,6% din volumele exporturilor externe de lactate ale UE-27.

Perturbare directă minimă

AHDB a adăugat: „Aceasta înseamnă că orice perturbare directă a piețelor de lactate ar trebui să fie minimă și, în timp ce aprovizionarea globală cu produse lactate rămâne strânsă, este probabil ca orice produs înlocuit să găsească cu ușurință o nouă destinație de piață”.

Fermierii de lapte continuă să-și trimită laptele către procesatorii din Ucraina, atâta timp cât cisternele de lapte pot trece. Mulți procesatori trimit produsele lactate către armata Ucrainei.

În condițiile în care prețurile alimentelor cresc mai mult decât ratele inflației, guvernele vor fi concentrate să încerce să pună capăt războiului din Ucraina cât mai repede posibil.

Deși problemele de aprovizionare pentru grâu nu au crescut încă, prețurile au crescut cu peste 55% de la începutul războiului. Principala preocupare este dacă fermierii din Ucraina pot ajunge efectiv pe pământul lor pentru a semăna semințe la sfârșitul lunii martie și dacă au resursele cheie pentru a face acest lucru, se arata intr-o analiza publicata de FoodNavigator.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2