News

246

Situația fermierilor europeni analizată la conferința ”Europa Carpaților”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Secretarul de stat Sorin MOISE a participat online la cea de-a 32-a ediție a Conferinței Europa Carpaților, organizată de către Polonia (Krasiczyn). 

Ediția de anul acesta a fost axată pe rolul tinerilor în societate și construirea viitorului acesteia. De asemenea, au fost abordate aspecte legate de schimbările climatice, dezvoltarea infrastructurii, Pactul Verde European în contextul agriculturii, diplomația parlamentară etc.

În cadrul panelului cu tema „Pactul Verde în Europa Carpaților – agricultura ecologică ca oportunitate pentru fermele mici și mijlocii, cicluri durabile ale carbonului, Strategia pentru biodiversitate 2030, Strategia pentru păduri”, secretarul de stat al MADR, Sorin MOISE a avut o intervenție online.

”Considerăm că strategiile Pactului Ecologic European, De la fermă la consumator și Strategia UE privind biodiversitatea, vor avea un impact important asupra sectorului agricol. Obiectivele trasate de aceste strategii pot constitui oportunități pentru sectorul agricol, prin orientarea către modernizare, capitalizare, dezvoltarea digitalizării și a inovației”, a afirmat Sorin MOISE.

În ceea ce privește tinerii, viitori fermieri, secretarul de stat MOISE a subliniat că, aceștia au un rol important în diseminarea de bune practici, idei și concepte noi, deoarece au acces mai facil la informații noi, inovatoare.

Ei pot contribui astfel la educarea cetățenilor în spiritul responsabilității față de valorile importante și să determine, în acest fel, transformarea societății noastre. Totodată, Sorin MOISE a evidențiat ideea că tinerii fermieri care își dezvoltă afaceri în agricultură vor avea o contribuție importantă la modernizarea și retehnologizarea sectorului, precum și la introducerea tehnicilor inovative în activitatea agricolă.

”Prin măsurile luate în noul Plan Național Strategic ne dorim ca noua generație de fermieri să poată trece în exercițiul financiar viitor, mergând de la instalare către dezvoltarea fermei și urmărind viabilitatea și rezistența fermei în timp într-o piață și într-un mediu de activitate tot mai concurențial și cu tot mai multe provocări viitoare”, a mai adăugat secretarul de stat.

De asemenea, demnitarul român a explicat că prin Planul Național Strategic (PNS) se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului agroalimentar.

Totodată, se vor regăsi măsuri și intervenții care să contribuie decisiv la reducerea vulnerabilității veniturilor fermierilor față de factorii externi, inclusiv față de schimbările climatice.

”Țintele propuse prin PNS trebuie să fie asiguratorii din perspectiva obiectivelor de mediu stabilite, fără însă a pune în pericol asigurarea hranei și siguranța alimentară. Pentru a răspunde nevoilor tot mai ambițioase ale UE față de mediu, intenționăm îmbunătățirea acestor măsuri prin extinderea ariei de aplicabilitate, introducerea unor obiective noi de conservare sau practici agricole silvice durabile, precum și prin creșterea atractivității acestora pentru fermieri”, a mai adăugat Sorin MOISE.

Secretarul de stat Sorin MOISE a adăugat un aspect foarte important legat de viitor, respectiv faptul că principala provocare a fermierilor în viitorul PNS va fi strâns legată de asigurarea hranei necesare cetățenilor din UE și, în același timp, de respectarea normelor legate de mediu și climă, prevăzute în PAC.

La eveniment a participat Janusz Wojciechowski, comisar pentru agricultură, oficiali ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ai Ministerul Mediului și Climei din Polonia, Anna Paluch, Vicepreședinte al Comisiei pentru mediu, resurse naturale și silvicultură a Sejm, Polonia, iar online s-au alăturat Viorel Gherciu, Ministrul agriculturii și industriei alimentare din Republica Moldova, Petr Jílek, ministrul adjunct al agriculturii ecologice, cercetării și dezvoltării din Republica Cehă, precum și deminitari ai Ministerului Agriculturii din Ungaria și Slovacia.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2