Technologies

278

Studiu: Troscotul japonez reduce riscul de cancer determinat de carnea procesată

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Înlocuirea nitriților compuși cancerigeni din carnea prelucrată cu un extract prelevat din troscot japonez ar putea reduce riscul de cancer, potrivit unui proiect de cercetare cofinanțat de UE, se afirmă într-un articol publicat de FoodNavigator.

Un subiect aprig dezbătut

Dacă consumul de carne roșie și, în special, de carne procesată, este asociat cu riscul de cancer, acesta este un subiect aprins dezbătut.

Unii susțin că carnea și produsele din carne furnizează substanțe nutritive esențiale dietei umane și, ca urmare, pot contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

În timp ce alții, inclusiv Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului, susțin că există dovezi semnificative care leagă consumul de carne procesată de cancer. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasificat carnea procesată ca fiind cancerigenă pentru oameni.

S-a sugerat că compușii N-nitrozo (NOC) sunt parțial responsabili de legătura dintre consumul de carne roșie și riscul de cancer - în special cancerul colorectal (CRC).

Deoarece aditivul alimentar azotit de sodiu (E250) este utilizat în mod obișnuit în produsele din carne procesate, o echipă de cercetători examinează potențialul înlocuirii extractelor botanice pentru a reduce consumul de azotat de sodiu.

Înlocuirea E250 cu alternative botanice

„Ingrijorările în curs cu privire la carnea roșie foarte procesată s-au concentrat adesea pe rolul nitriților și pe legăturile sale cu cancerul. Proiectul PHYTOME a abordat problema prin crearea de produse procesate din carne roșie care înlocuiesc aditivii cu alternative pe bază de plante ”, a declarat Gunter Kuhnle, coautor al studiului și profesor de nutriție și științe alimentare la Universitatea din Reading.

O astfel de alternativă botanică testată în cadrul proiectului PHYTOME, cofinanțat de UE, provine din knotweed japonez.

Iarba perenă este originară din Japonia, China și Coreea. Deși se teme de proprietarii de case pentru capacitatea sa de a invada grădini și clădiri, knotweed-ul japonez conține o substanță chimică care are potențialul de a înlocui conservantul nitrit în carnea vindecată, cum ar fi slănina și cârnații.

În carnea procesată, conservantul de nitriți este utilizat pentru a controla creșterea bacteriilor patogene, pentru a preveni râncezirea și pentru a crea culoarea roz caracteristică a cărnii vindecate.

În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat efectul consumului de carne roșie procesată care conține niveluri reduse de azotat care au fost îmbogățite cu fitochimicale, cum ar fi extractul de knotweed japonez.

Împărțit în două grupuri, 63 de participanți la studiu din Olanda au consumat carne procesată care conține niveluri standard de nitrați sau niveluri reduse de nitriți. Carnea procesată consumată în ambele grupuri conținea selecții de antioxidanți naturali și molecule bioactive livrate de extracte din plante.

Cantitatea de compus aparent N-nitrozos total (ATNC) a fost apoi testată cu apa fecală a participanților.

Rezultate promițătoare

Rezultatele au relevat o reducere „semnificativă” a nivelurilor de ATNC fecale - un marker surogat al NOC-urilor formate endogen - în comparație cu consumul de produse convenționale din carne roșie procesate.

„Ultimele noastre descoperiri arată că utilizarea aditivilor naturali în carnea roșie procesată reduce crearea de compuși în organism care sunt legați de cancer”, a explicat Kuhnle.

Și în mod surprinzător, a continuat cercetătorul, aditivii naturali păreau să aibă unele efecte protectoare chiar și atunci când carnea roșie conținea nitrit.

„Acest lucru sugerează că aditivii naturali ar putea fi utilizați pentru a reduce unele dintre efectele potențial dăunătoare ale nitriților, chiar și în alimentele în care nu este posibil să luăm conservanții noștri cu nitriți”.

Sursa:​ Molecular Nutrition & Food Research ‘Replacement of nitrite in meat products by natural bioactive compounds results in reduced exposure to N-nitroso compounds: The Phytome Project Published 12 August 2021 DOI: https://doi.org/10.1002/mnfr.202001214 Authors: Simone G. van Breda, Karen Mathijs, Harm-Jan Pieters, Virag Sagi-Kiss, Gunter G. Kuhnle, Panagiotis Georgiadis, Giovanna Saccani, Giovanni Parolari, Roberta Virgili, Rashmi Sinha et al.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2