Farm

357

Studiu: Unde preferă oile să stea iarna, afară sau în adăpost?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În prezent există o tendință de a ține oile afară chiar și în anotimpurile reci, în special în fermele de ovine organice. Tocmai de aceea, un grup de cercetători au examinat preferințele pe care oile le au în condiții răcoroase, pentru stabili dacă preferă să locuiască în aer liber sau în interior, și pentru a se putea adupta dele mai bune practici de management. Cercetarea a fpcut obiectul lucrării cu titlul ”The Effect of Climate Parameters on Sheep Preferences for Outdoors or Indoors at Low Ambient Temperatures”, la care au participat cercetătorii Peep Piirsalu, Tanel Kaart , Irje Nutt , Giovanni Marcone și David Arney , de la Institutul Zootehnic din Estonia.

Preferințe surprinzătoare

Potrivit cercetărilor, nu s-a găsit nicio dovadă că oile mature ar trebui ținute închise în interior pe toată perioada iernii, chiar și în condiții meteorologice normale de iarnă din nordul Europei, cu temperaturi de până la -20 C și unde precipitațiile și umiditatea relativă pot fi ridicate.

În toate condițiile, în timpul acestui proces, majoritatea oilor au preferat să fie afară. Dar, accesul la zona în aer liber ar trebui să fie gestionat pentru a restricționa accesul în aer liber pentru miei, oi cu miei neînțărcați și oile tunse recent.

Condițiile în care oile au ales să se mute în interior au fost: valori scăzute ale frigului la vânt (≤10 C) și/sau umiditate ridicată a aerului (> 90%). În astfel de cazuri, oile ar trebui să aibă posibilitatea de a se adăposti în interior.

Pragurile de temperatură

Temperaturile ”prag” pentru stresul rece la oi nu sunt bine înțelese. Datele disponibile din literatura de specialitate este oarecum datată și rapoartele se referă la temperaturi de iarnă care sunt relativ benigne. Preferințele oilor pentru mediile în aer liber și cele interioare, atunci când li s-a oferit acces gratuit la ambele, au fost investigate în perioada de iarnă la temperaturi de până la -23 C.

Au fost studiate două ferme de oi, una cu acces la un adăpost permanent neizolat și una cu adăpost izolat cu polietilenă, ambele cu acces liber la zona exterioară. Observațiile au fost făcute cu o cameră poziționată pentru a înregistra numerele de oi în aer liber și în interior, cu o singură imagine făcută pe oră în douăzeci și patru de ore.

În toate ocaziile, majoritatea oilor erau în aer liber. Cu toate acestea, a fost și o scădere semnificativă, deși mică, a numărului de oi care aleg să fie în aer liber la temperaturi mai scăzute (p <0,001), umiditate relativă mai mare (p <0,001) și frig mai mare la vânt (p <0,001).

Prin urmare, chiar și la temperaturi mai reci decât cele raportate anterior, oile sunt motivate să fie în aer liber, mai degrabă decât în ​​interior. Nu este implicit bine pentru bunăstarea lor și poate să nu fie adevărat pentru miei și oile tunse, dar accesul la o zonă în aer liber pare a fi ceea ce aleg să facă animalele, atunci când li se oferă

Cerințele fermelor ecologice

Recent, creșterea ovinelor a suferit modificări atât în ​​fermele convenționale, cât și în fermele ecologice. În timp ce, în trecut, oile erau adesea ținute în interior, în adăposturi, în perioada de iarnă, în zone de climă mai rece, a devenit tot mai frecventă păstrarea oilor afară în această perioadă.

În timp ce oile sunt mai bine adaptate la frig și la temperaturi scăzute, decât alte animale, temperatura lor critică mai scăzută, care în condiții ideale poate fi de până la -20 C, poate varia foarte mult între oile tunsă și tunsă, în vânt sau ploaie și, probabil, de asemenea, între rase și între indivizi din aceeași rasă în același management sistem în aceleași condiții climatice.

Oile pot alege diferite locuri de odihnă în condiții libere. Pe vreme calmă și noaptea, oile rămân în turmă, dar pe vreme de vânt majoritatea oilor tunse se adună într-un adăpost, în timp ce oile rătăcite rămân departe de adăpost. Temperatura critică mai mică depinde de lungimea lânii. Pentru oile netunse, cu lână de 10 mm grosime, temperatura critică mai scăzută sa dovedit a fi de 25 C, pentru oile cu Lână cu grosimea de 50 mm este de −5 C, iar pentru oile cu lână groasă de 70 mm este de −18 C.

Prag înalt de stres la rece

Cu toate acestea, oile s-a presupus că se află într-o stare de stres rece la o temperatură ambiantă de +7 C în vânt și în timp umed. Nu este clar modul în care oile experimentează frigul și preferințele lor în diferite condiții climatice. Este important să se ia în considerare preferințele animalelor în ceea ce privește diferitele posibilități oferite acestora, care ar permite îmbunătățirea sistemelor de creștere a animalelor.

Literatura care investighează comportamentul și preferințele ovinelor cuprinde un număr limitat de studii legate de interacțiunea cu facilitățile agricole: pardoseli, temperatura ambiantă, hrănire și vaccinare. Păstrarea oilor în interior le protejează de variația vremii și imprevizibilitatea condițiilor de mediu.

Cu toate acestea, adăpostirea de iarnă, în interior, poate avea consecințe slabe asupra bunăstării ovinelor, derivate din alocarea spațiului scăzut, un climat interior mai rău decât în ​​aer liber sau igienă precară.

Caroprese, Cassamassina și colab. au concluzionat că bunăstarea oilor adăpostite depinde de posibilitatea de acces liber la zonele exterioare, protecția împotriva extremelor termice, pardoseală adecvată, alocarea suficientă a spațiului, controlul atent al climatului și al igienei interioare, ventilație și lumină adecvate. În plus, s-a constatat că oile rămase în aer liber au un număr mai mic de celule somatice din lapte, comparativ cu oi interne.

Învățați obiceiurile animalelor

Agricultura organică devine din ce în ce mai populară la nivel global. Un principiu de animal crescut organic este bună bunăstarea animalelor, ceea ce se realizează prin asigurarea condițiilor pentru animalele cărora li se permite să se comporte în cel mai natural mod posibil.

În conformitate cu cerințele creșterii animalelor organice, oile trebuie să aibă acces permanent la zonele de mers pe jos, ori de câte permit condițiile meteorologice și starea solului. Există o lipsă de studii care determină preferințele comportamentale ale oilor cu privire la locuirea în exterior sau în interior în perioada de iarnă.

Ca fermieri, este deosebit de important să cunoașteți preferințele comportamentale ale animalor, în condiții extreme în această perioadă (temperaturi scăzute, vânt puternic, precipitații), pentru a ajuta la determinarea condițiilor nepotrivite pentru animale și pentru a permite planificarea sistemelor de creștere pe baza preferințelor animalelor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2