Insectele sunt privite ca o alternativă cu potențial ridicat, deoarece producția de insecte necesită cantități limitate de apă și pământ și pot adăuga valoare produselor secundare cu valoare redusă, se arată într-un studiu publicat de AllAboutFeed.
Musca neagră sau Hermetia illucens este cea mai comună insectă folosită în făina de insecte pentru hrana animalelor.
Greutatea uscată a larvelor Black Soldier Fly (BSFL) conține până la 50% proteină brută (CP), până la 35% lipide și au un profil de aminoacizi care este similar cu cel al făinii de pește.
Sunt recunoscuți și utilizați ca surse alternative de proteine pentru hrana păsărilor de curte, porcilor și mai multor specii de pești și creveți.
Folosirea insectelor ca hrană pentru animale are beneficii suplimentare, nu doar pentru nutriție, ci și în ceea ce privește sănătatea animală.
Se efectuează cercetări pentru a stabili dacă insectele pot fi utile pentru reducerea utilizării antibioticelor. De exemplu, puteți întări sistemul imunitar al animalelor hrănind insecte, iar chitina funcționează ca un probiotic.
De asemenea, musca soldată neagră a fost investigată pentru proprietățile sale antimicrobiene și, la porci, acidul lauric din această muscă poate preveni diareea.
Aceste efecte asupra sănătății fac ca insectele să fie foarte interesante ca hrană pentru animale și în prezent se fac destule cercetări în acest domeniu.
În Europa, producția de insecte este un sector relativ nou și în curs de dezvoltare rapidă, dar legislația încă nu a ajuns din urmă. Insectele sunt clasificate ca animale de fermă și pot fi hrănite numai cu ingrediente pentru hrana animalelor care sunt autorizate pentru animalele de fermă, cum ar fi materiale de origine vegetală, ouă, lapte și produse derivate.
Acest lucru creează mai multe probleme provocatoare. În 2017 a fost autorizată utilizarea insectelor în hrana acvatică.
În SUA, BSFL poate fi folosit în hrana pentru salmonide și păsări de curte.
În Canada, larvele întregi de insecte uscate pot fi folosite în hrana pentru salmonide, tilapia, găini, rațe, gâște și curcani.