317
Utilizarea tehnicilor omice pentru a investiga efectele provocărilor și tratamentelor la animale, la nivel molecular larg, este o preocupare majoră în cercetarea nutriției animalelor, după cum arată și un studiu publicat pe această temă de AllAboutFeed, semnat de Dr. Martha Kluneman-Research Manager Nutrition Immunology Evonik.
O cunoaștere sistematică
Aceste noi tipuri de analize permit o cunoaștere sistematică mult mai profundă a biologiei animalelor și interacțiunea lor cu alimentația, dar aduc, de asemenea, noi provocări. nu este un domeniu al științei, ci mai degrabă un set de metode utilizate pentru a măsura subiecții experimentali în teme specifice de cercetare.
La baza lor, tehnicile Omice urmăresc măsurarea compoziției totale a unui grup biochimic specific: (meta) genomice pentru ADN-uri, transcriptomice pentru ARN-uri, proteomice pentru proteine, metabolomice pentru compuși hidrofili mici și lipidomice pentru compuși lipofili mici.
Proprietățile fizico-chimice ale entităților chimice de interes determină metoda analitică utilizată. Prin urmare, există o divizare în Omics între metodele bazate pe secvențiere pentru ADN și ARN și mai ales metode bazate pe spectrometrie de masă pentru proteine, metaboliți și lipide.
Un set de metode
Tehnologiile omice nu sunt un domeniu al științei, ci mai degrabă un set de metode utilizate pentru a măsura subiecții experimentali în întrebări specifice de cercetare.
Cu toate acestea, în toate metodele, capacitatea de a măsura multe molecule simultan este tranzacționată cu capacitatea de a măsura concentrația absolută a acestor molecule. Compensările suplimentare reprezintă o sensibilitate limitată pentru metodele bazate pe secvențiere și o precizie mai mică pentru metodele bazate pe spectrometrie de masă în comparație cu omologii lor vizați.
În special, datorită cantității de date generate în comparație cu metodele analitice clasice, vizualizarea datelor și a rezultatelor cu grafice este un pas esențial în orice analiză a datelor Omics. De obicei, Analiza componentelor principale (PCA) sau Analiza coordonatelor principale (PCoAs) sunt utilizate pentru a investiga diferențele generale între eșantioane și arată efectul tratamentului experimental asupra entității Omics care este investigată.
Clasificarea genelor
Pentru efecte semnificative statistic, probele de căldură sunt utile pentru a ghida selecția tiparelor moleculare interesante. Mai mult, cercetătorii clasifică genele și alte molecule, în funcție de o funcție asociată, care a fost descrisă anterior de alți cercetători și colectată în bazele de date.
Adesea, o moleculă este implicată în multe procese și un proces este format din mai multe molecule. Aceste relații mult-la-multe fac dificilă interpretarea datelor, dar, luând în considerare cu atenție contextul biologic, aceste asociații de cale pot ghida cercetătorul către o ipoteză utilă și testabilă despre lucrările interioare ale eșantioanelor investigate.
Realizarea fundamentală a tehnologiei omice este aceea că o observație fenotipică trăsăturile sau caracteristicile observabile compuse ale unui organism), într-un studiu pe animale, poate fi combinată cu măsurători ale majorității moleculelor care alcătuiesc mediul biologic dintr-un eșantion. Astfel, diferențele vizuale și alte cunoscute dintre eșantioane pot susține interpretarea rezultatelor omice și pot duce la o concluzie care explică mecanismul molecular care determină fenotipul.
Un instrument pentru cercetători
Cu toate acestea, în timp ce metodele ”Omics” oferă o idee despre modul în care se schimbă întregul sistem biologic investigat, nu este cea mai bună alegere pentru a arăta cum se schimbă o parte specifică a sistemului.
Astfel, metodele vizate sau un experiment nou vizat trebuie să completeze încercările clasice cu metodele Omice, pentru a testa ipotezele din rezultatele Omice în sine.
Mai mult, metodele Omice nu pot înlocui o constatare fenotipică, precum un raport de conversie mai bun al furajului sau un răspuns mai rapid la vaccinare, dar pot ghida cercetătorul către o ipoteză vizată, testabilă, despre mecanismul molecular care stă la baza acesteia.