385
Așa cum rezultatele cercetării privind sinergia alimentară au avansat în nutriția umană, sinergia dintre ingrediente avansează și în alimentația animalelor, inclusiv utilizarea aditivilor pentru hrana acestora.
Conceptul de sinergie alimentară
Simplu descris, conceptul de sinergie alimentară se bazează pe propunerea că interacțiunea dintre diferitele elemente dietetice este semnificativă. Efectele sinergice ale amestecurilor de aditivi pentru hrana animalelor sunt importante atunci când se iau în considerare strategiile dietetice rentabile pentru a conduce sănătatea și performanța intestinului efectivului.
Clasele de aditivi pentru hrana animalelor, inclusiv acizi organici, prebiotice, probiotice și aditivi pentru hrana pentru plante, se bazează pe diferite moduri de acțiune pentru a viza beneficii specifice pentru sănătatea animală, cum ar fi integritatea intestinală, digestia eficientă, reducerea răspunsului inflamator și rezistența la infecții.
Întrucât condițiile dintr-o fermă de păsări prezintă de obicei mai multe provocări simultan, este puțin probabil ca o singură intervenție alimentară să abordeze amenințările variate de expunere pe care le întâmpină un efectiv.
Este necesară o strategie mai cuprinzătoare pentru a proteja păsările (în special păsările tinere în primele 2 săptămâni de viață) împotriva unei game complexe de amenințări. Din acest motiv, un aditiv alimentar cu spectru larg care conține un amestec de ingrediente care vizează efecte benefice oferă o abordare mai holistică.
Cercetările arată că ingredientele specifice incluse în amestecuri pot susține sănătatea și performanța intestinală, chiar și în medii provocate, fără utilizarea antibioticelor sau a promotorilor de creștere antimicrobieni (AGP).
Compararea amestecurilor de aditivi
Cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Științe ale Vieții au efectuat un studiu care a implicat peste 7.040 de pui de carne Ross 308, în vârstă de 7.040 de zile, într-un mediu provocat în care nu au fost administrate antibiotice sau coccidiostatice. Studiul a comparat performanța a 7 amestecuri de aditivi pentru hrana animalelor disponibile comercial și a unui grup martor negativ.
Parametrii critici de performanță monitorizați au inclus creșterea în greutate corporală (BWG) și raportul de conversie a hranei (FCR). Și pentru că beneficiile oricărei intervenții alimentare trebuie să depășească costul tratamentului, cercetătorii au comparat, de asemenea, costul fiecărui amestec de aditivi pentru hrana animalelor cu beneficiul de performanță pe care acesta l-a oferit.
Aceste date cost/beneficiu au informat calculul unei valori suplimentare per punct de date pentru pui de carne.
Rezultate: Trei metrici critice de performanță
Evaluând rezultatele, cercetătorii au remarcat că Selko Presan-FY, un aditiv alimentar cu spectru larg care conține pKa ridicat, acizi grași cu lanț mediu (MCFA) și ester alchilic al C12, a oferit rezultate îmbunătățite în 3 domenii critice de performanță:
1. Creștere în greutate corporală: Pe parcursul întregului ciclu de creștere, Presan-FY a demonstrat semnificativ (p<0,05) un BWG cu 7,8% mai mare în comparație cu grupul de control și cu 6,6% mai mare în medie decât celelalte amestecuri.
2. Raportul de conversie a hranei: Presan-FY a îmbunătățit FCR cu 2,2% în comparație cu grupul de control și cu 2% în medie în comparație cu toate celelalte tratamente.
3. Economie: Cercetătorii au analizat rezultatele zootehnice ale studiului din punct de vedere financiar. Doar 2 soluții de aditivi pentru hrana animalelor dintre cele 7 amestecuri testate au demonstrat o valoare adăugată pozitivă per pui de carne.
În comparație cu grupul martor negativ, Presan-FY a furnizat cea mai mare valoare adăugată: – 0,055 EUR per pasăre.
Intervenția timpurie
Intervenția timpurie ajută la stabilirea unui beneficiu de performanță. Primele 2 săptămâni din viața unei păsări oferă o fereastră de oportunitate de a influența sănătatea intestinală și de a conduce performanța păsărilor. Un număr tot mai mare de dovezi arată că markerii sănătății intestinale, cum ar fi microbiota intestinală și integritatea structurală, sunt puternic asociați cu performanța.
Având în vedere că microbiomul unei păsări este în mare măsură stabilit în primele 14 zile, un amestec de aditivi pentru hrana animalelor ar trebui să includă ingrediente care să susțină efectele dorite, inclusiv modificări morfologice în intestine, efecte imunomodulante și modificarea funcției de barieră intestinală pentru a îmbunătăți performanța animalelor.
Aditivi de spectru larg
La rândul său, Presan-FY include un spectru larg de ingrediente selectate dovedit că influențează aspectele de bună sănătate intestinală menționate mai sus. Acizii organici cu pKa ridicat, MCFA și ester alchilic al C12 ajută la reducerea numărului total de bacterii și la îmbunătățirea diversității microbiene a microbiomului.
Amestecul include, de asemenea, butirați cu eliberare țintă și extract de ardei capia, care sunt ingrediente cunoscute pentru a promova integritatea intestinului prin sprijinirea formării joncțiunilor strânse și creșterea lungimii vilozităților.
În studiul descris mai sus, Presan-FY a îmbunătățit atât BWG cât și FCR în primele 2 săptămâni de viață, susținând sănătatea păsărilor și performanța eficientă în timpul unei faze de producție cu o gamă complexă de amenințări.
Remarcând rezultatele studiului care compară diferite amestecuri de aditivi pentru hrana animalelor, Giseli Heim, manager tehnic global Selko pentru sănătatea intestinală, a declarat:
”Deși s-au făcut multe cercetări pentru a compara eficacitatea ingredientelor individuale, designul acestui studiu a oferit o oportunitate de a compara produsele amestecate. sub testicule uniforme ng condițiile și evaluează modul în care au susținut pasărea în primele 28 de zile de viață. De asemenea, a demonstrat că amestecurile specifice care conțin ingrediente vizate pot sprijini afacerea fermierului”.
Îmbunătățirea stabilității vitaminelor
De la pandemia de COVID 19, costul în creștere al materiilor prime și inconsecvențele în aprovizionare au determinat creșterea costurilor cu hrana pentru animale și au afectat negativ creșterea industriei păsărilor de curte. Pentru a face față creșterii prețurilor furajelor, este necesar să se asigure calitatea furajelor și să se permită utilizarea optimă a tuturor nutrienților de către animale.
Vitaminele și oligomineralele joacă un rol esențial în susținerea animalelor. Mai ales în perioadele de nevoie crescută, cantitatea de minerale, vitamina E și vitamina C adăugată într-o dietă tinde să fie crescută pentru a atenua provocările.
Valurile de căldură imprevizibile sunt un exemplu bun, care duc la stres oxidativ și provocări pentru sănătate. Având în vedere beneficiile lor, este foarte important să se mențină eficacitatea acestor ingrediente. Vitaminele sunt susceptibile la reactivitate, în special cu minerale, datorită naturii lor reactive, influențând stabilitatea furajului și durata de valabilitate.
Sulfat vs oligominerale
O diferență principală între sulfați și oligomineralele Selko IntelliBond este natura legăturii dintre un centru metalic și un ligand. Urmele de minerale sulfat sunt formate din legături ionice slabe care sunt semnificativ mai solubile în apă (pH 7), precum și soluții acide (sub pH 4) decât oligomineralele hidroxi, crescând prezența ionilor de metal liber reactiv.
Astfel, ionii metalici liberi din urmele minerale sulfat afectează negativ alți nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele, lipidele, fitații, etc. Spre deosebire de oligomineralele sulfat, oligomineralele IntelliBond posedă o legătură covalentă între un centru metalic și un ligand.
Aceasta este similară cu legăturile prezente în urmele minerale organice. Legătura covalentă împiedică ionizarea atomilor de metal să reacționeze cu nutrienții din tractul digestiv superior. IntelliBond are atomii de metal prezenți într-o structură cristalină, reducând și mai mult șansele de reactivitate.
De ce să treci de la sulfat la oligominerale?
În primul rând, trecerea de la sulfat la oligominerale îmbunătățește stabilitatea vitaminelor și lipidelor din dietă. În aplicațiile practice recente, rata mare de includere a cuprului (150 – 250 ppm Cu) în dietele animalelor tinere este utilizată pentru a reduce incidența căderilor umede, pentru a îmbunătăți integritatea intestinală și performanța de creștere.
Prin urmare, este important să se evalueze impactul nivelurilor ridicate de Cu din diferite surse de Cu pentru a asigura un impact limitat asupra stabilității altor nutrienți, în special vitaminelor și lipidelor.
După cum se arată în studiu, stabilitatea vitaminei E în prezența nivelului ridicat (200 ppm Cu) de Cu din IntelliBond C sau sulfat de Cu a fost examinată în furajele depozitate, în ceea ce privește controlul (10,2 ppm Cu din CuSO4).
Rezultatele au sugerat că pierderea conținutului de vitamina E cu IntelliBond C a fost bine potrivită cu controlul, în timp ce vitamina E cu sulfat de cupru a fost mult redusă. Astfel, conținutul de vitamina E a fost redus cu 32% până în ziua 10 și cu 70% până în ziua 20 în hrana care includea 200 ppm Cu din sulfat de Cu în loc de IntelliBond C.
Ca efect, atunci când păsările au primit diete cu niveluri diferite de sulfat de Cu sau IntelliBond C, păsările din dietele IntelliBond C au prezentat niveluri mai mari de prezență a vitaminei E în plasmă și ficat.
Similar cu vitaminele, un studiu care investighează diferențele dintre IntelliBond C față de sulfatul de Cu la 200 ppm a arătat o reducere a oxidării lipidelor la utilizarea IntelliBond C. Oxidarea lipidelor crește prezența compușilor toxici, cum ar fi radicalii liberi și peroxizii, care pot reduce palatabilitatea furajelor și duce la stres oxidativ.
Îmbunătățirea hidrolizei
Un alt aspect pozitiv al trecerii de la sulfați la oligominerale este acela că urmele minerale de Selko IntelliBond îmbunătățesc hidroliza fitaților. Fitaza este adăugată în aproximativ 90% din dietele de păsări pentru a îmbunătăți cantitatea de fosfor eliberată prin hidroliza fosforului legat de fitat (P) și pentru a reduce cantitatea adăugată de surse anorganice de fosfor (fosfat dicalcic – DCP, fosfat monocalcic – MCP, DMCP).
Acidul fitic poate chela cu ușurință ionii metalici divalenți cum ar fi Zn2+, Cu2+, Mn2+, Fe2+, Ca2+ și Mg2+ și poate forma complecși metal-fitat existenți în forme solubile și/sau insolubile care nu sunt disponibile de fitază.
Astfel, această interacțiune poate limita potențial cantitatea de fosfor disponibilă pentru absorbție de către animal, ceea ce duce la o creștere a P excretat legat de fitat de către animale în mediu.
Un studiu de hrănire a concluzionat că includerea a 200 ppm Cu din sulfat de Cu în comparație cu IntelliBond C a inhibat în medie 3,56% din activitatea fitazei în timpul perioadei de depozitare de 40 de zile.
Într-un studiu suplimentar care compară sulfatul cu IntelliBond C, a fost examinată o relație negativă puternică între hidroliza fitatului și solubilitatea surselor de Cu cu cinci concentrații (0, 62,5, 125, 250 și 500 ppm Cu).
Astfel, hidroliza fitatului a fost substanțial inhibată mai mult pe măsură ce pH-ul a crescut spre neutralitate cu o concentrație mai mare de ioni de Cu. IntelliBond C în comparație cu CuSO4 hidroliza crescută a fitatului din cauza solubilității mai scăzute a IntelliBond C, formând Cu-fitat mai puțin insolubil.
Încă un beneficiu: Reducerea costurilor cu furajele
Datorită prețurilor crescute ale materiilor prime, reducerea costurilor pentru furaje este principalul obiectiv pentru mulți producători de furaje. Este o percepție comună că trecerea de la sulfat la oligominerale IntelliBond înseamnă o creștere a costului hranei.
Cu toate acestea, pe baza mai multor studii, s-a dovedit că înlocuirea completă a sursei de oligominerale sulfat oferă valoare înainte de a fi consumată de către animal prin îmbunătățirea substanțială a stabilității și disponibilității ingredientelor pentru furaje.
Acest lucru poate duce la o nevoie mai mică de creștere a vitaminei E și a incluziunii de fosfat anorganic în timpul formulării. Prin urmare, pot exista economii la costul hranei în plus față de valoarea performanței îmbunătățite a animalelor, fără a împiedica funcționarea altor ingrediente, cum ar fi vitaminele și enzimele.
(Conform: 1 Food synergy: an operational concept for understanding nutrition/ The American Journal of Clinical Nutrition/ Oxford Academic (oup.com) și 2 Granstad, S. (2021) Impact of feed composition on rearing of broiler chickens without in-feed antimicrobials. PhD thesis, Norwegian University of Life Sciences. Thesis number 2021:41)