Technologies

292

UCPR răspunde acuzațiilor lansate de Consiliul Concurenței sectorului de producție și procesare a cărnii de pasăre

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În urma declanșării de către Consiliul Concurenței a investigațiilor de pe piața cărnii de pasăre, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania informeaza opinia publica și aduce urmatoarele clarificari. Mentionam ca UCPR și producatorii de oua de consum, se afla de asemenea sub investigația Consiliului Concurentei din februarie 2018, investigatie care nu s-a incheiat pana in prezent.

Procedura   pentru   investigarea productiei și  comercializarii carnii de pasare a fost inceputa de Consiliul Concurentei in data de 15 decembrie 2020.

Avand in  vedere ca indiciul Consiliului Concurentei  privește "posibile infelegeri și/sau practici concertate facilitate de UCPR pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creșterea atificialii a prefului de viinzare", UCPR informeaza opinia publica cu urmatoarele:

Conform Observatorului European al Preturilor, in anul 2020, preturile la poarta fermei in Romania au fost cele mai mici din UE și cele mai mici din istoria post integrare in UE. Astfel, fata de anul 2019,  preturile  medii  la  poarta  fermei s-au  redus in  anul 2020 cu cca 10%.

Indicele preturilor de consum, publicat de INS, arata ca preturile la consumator au crescut cu cca 2% in aceeași perioada (anul 2020). Evolutia lunara a preturilor la poarta fermei in valori absolute, conform Observatorului Preturilor la Nivel European și indicele pretului la poarta fermei comparativ cu indicele pretului de consum publicat lunar de catre INS (Anexa 1 și Anexa 2).

UCPR va asigura toata transparenta necesara și toate datele tehnice necesare unei investigatii cat mai in detaliu, care sa  vizeze atat  particularitatile specifice sectorului  avicol cat și contextul european și national, care la momentul perioadei vizate și in prezent, se afla" într -o situatie dificila din cauza pandemiei COVID 19 și blocarii canalului de distributie RECA, din cauza secetei din anul 2020, care a dus la cre terea pretului la cereale cu cca 30-40% și din cauza cheltuielilor suplimentare pentru biosecuritatea fermelor in vederea prevenirii contaminarii pasarilor cu virusul gripei aviare.

Consideram ca este obligatia noastra de a participa activ la toate etapele investigatiei și de a ne asigura ca prin expertiza noastra putem aduce clarificarile necesare unei viziuni cat mai clare asupra intregului lant comercial de la poarta fermei pana la consumatorul final al carui interes primeaza.

Inca de la infiintarea UCPR in anul 1993 am respectat intreg cadrul legislativ aplicabil cat i statutul i obiectivele asumate, rezultatele noastre avand ca beneficiar direct consumatorul  roman, care a avut acces la o calitate superioara a produselor   și la  preturi din ce in ce mai mici atat pentru carnea de pasare cat și pentru ouale de consum, ca urmare a creșterii performantelor tehnologice și a randamentului crescatorilor de pasari din Romania. În acela și timp am susținut prin toate acțiunile noastre dezvoltarea unei piete libere care sa creasca competitivitatea producatorilor romani pe piata comunitara dar și reprezentarea și apararea intereselor legitime ale acestora.

Pana la finalizarea investigafiei, societațile comerciale vizate beneficiaza de prezumția de nevinovație, conform legislației specifice privind producția și comercializarea produselor  agricole, care opereaza la nivel european  și a legislației naționale in vigoare.

În numele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania prin Președinte Prof. Univ. dr. Ilie VAN

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2