284
După cum informează Reuters, un nou virus gripal a fost identificat la porcii din China. Virusul a devenit mai infecțios pentru oameni și trebuie să fie urmărit îndeaproape, în cazul în care devine un potențial „virus pandemic”, se concluzionează într-un studiu, deși experții au spus că, deocamdată, nu există nicio amenințare iminentă.
O echipă de cercetători chinezi a analizat virusurile gripale găsite la porci în perioada 2011 - 2018 și au găsit o tulpină „G4” de H1N1 care are „toate semnele esențiale ale unui virus pandemic candidat”, potrivit lucrării, publicată de jurnalul american, Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Muncitorii de la fermele de porc au arătat, de asemenea, niveluri ridicate ale virusului în sângele lor, au spus autorii, adăugând că „monitorizarea atentă a populațiilor umane, în special a lucrătorilor din industria porcină, ar trebui să fie pusă în aplicare urgent”.
Studiul subliniază riscurile virusurilor care traversează bariera speciilor la om, în special în regiunile dens populate din China, unde milioane de oameni locuiesc în imediata apropiere a fermelor, instalațiilor de reproducție, abatoarelor și piețelor umede.
Se crede că virusul care a provocat pandemia COVID-19 la nivel mondial a avut originea în liliecii de potcoavă din sud-vestul Chinei și ar fi putut răspândi la oameni printr-o piață de fructe de mare din Wuhan, unde virusul a fost identificat pentru prima dată.
Studiul PNAS a spus că porcii sunt considerați „vase de amestec” importante pentru generarea de virusuri gripale pandemice și a solicitat „supravegherea sistematică” a problemei.
China a luat măsuri împotriva unui focar de aviare H1N1 în 2009, restricționând zborurile primite din țările afectate și punând zece de mii de oameni în carantină. Noul virus identificat în studiu este o recombinare a variantei H1N1 din 2009 și o tulpină odată predominantă la porci.
Dar, deși este capabil să infecteze oamenii, nu există un risc iminent de apariție a unei noi pandemii, a spus Carl Bergstrom, biolog la Universitatea din Washington.
„Nu există dovezi că G4 circulă la oameni, în ciuda a cinci ani de expunere extinsă”, a spus el pe Twitter după publicarea lucrării. „Acesta este contextul cheie de care trebuie să țineți cont.” (Foto Reuters)