Farm

306

Zoonoze ale caprinelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Bolile zoonotice sunt boli care se transmit de la animale la oameni. Pentru a le descrie, poate fi util să luăm în considerare mai multe simptome ale bolii animalelor.

Aceste simptome pot apărea la nivelul fermei de capre pentru lapte. O scurtă referire la aceste zoonoze a fost efectuată de către specialiștii de la Fort Valley State University Cooperative Extension Program, în lucrarea cu titlul ”Foreign Animal and Zoonotic Disease Information for Small Dairy Goat Enterprises”, de către specialiștii de la Fort Valley State University Cooperative Extension Program.

Considerăm ca foarte utile informațiile citate în acest articol, în condițiile în care creșterea caprelor pentru lapte capătă o pondere tot mai ridicată, în rândul fermierilor din România. Dar, iată câteva dintre descrierile specialiștilor, referitoare la zoonozele caprine.

Tuberculoza

Agentul cauzal Mycobacterium spp. poate fi transmis în ambele sensuri, între oameni și capre. Caprele pot fi testate pentru tuberculoză printr-un simplu test cutanat efectuat de un medic veterinar acreditat. Cea mai bună prevenire pentru transferul la oameni este pasteurizarea laptelui de capră. Leziunile cauzate de M. bovis în plămâni și ganglionii limfatici ai caprelor sunt similare cu cele observate la bovine. Boala se poate răspândi uneori și la alte organe. Caprele sunt destul de rezistente la infecția cu M. tuberculioză și M. avium. TBC este o boală gravă, debilitantă, a sistemului respirator la om.

Bruceloza

Tipul de bruceloză la caprele lactate (Brucella melitentsis), este de o tulpină diferită, în comparație cu bruceloză la bovine. Șase specii de Brucella apar la oameni și animale. Este o boală zoonotică care are efecte grave atât asupra caprelor, cât și asupra persoanelor. Cea mai frecventă expunere la bruceloză provine din laptele nepasteurizat de la animalele infectate și, de asemenea, de expunerea la fluide de naștere și membrane asociate animalelor infectate.

Bruceloză la om este cunoscută sub numele de febră ondulantă, din cauza febrei recurente care vine și trece la om. Este o boală gravă, care poate fi controlată la capre prin testarea regulată și sacrificarea animalelor infectate. Cea mai folosită măsură de protecție pentru oameni este pasteurizarea laptelui înainte de consum.

În multe tipuri de produse de brânză de capră vindecate, organismul bruceloză devine inactiv. B. melitentsis nu există în prezent la caprele din Uniunea Europeană, dar se recomandă testarea de rutină și pasteurizarea laptelui. De asemenea, bacteriile pot fi prezente în lichidele fetale placentare, făt, descărcări vaginale, material seminal și urină. Purtați mănuși de protecție când manipulați astfel de țesuturi la fermă. Niciun tratament practic nu are succes.

Encefalita artritei caprine-CAE

Aceasta este o boală dificil de gestionat, odată ce se află în turma de capre lactate. La animale tinere, CAE afectează sistemul nervos central (encefalită),  provocând paralizie și, în cele din urmă, moartea. La exemplarele adulte, componenta artritei bolii provoacă articulații umflate și rigide. Cu articulațiile afectate, animalele sunt reticente în a se deplasa pentru a mânca, pentru producție și bunăstare. Glandele mamare pot fi afectate ducând la mastită, pungă dură și reducerea randamentului de lapte.

Transmiterea bolii de la exemplarele adulte, la tineretul caprin este în general asociată cu membranele nașterii și alăptarea. Virusul CAE este conținut în laptele și colostrul animalelor infectate. Este disponibil un test pentru a determina nivelul infecției. Testul este supus efectelor căldurii, astfel încât pasteurizarea laptelui îl va împiedica să fie transportat în laptele alimentat animalelor tinere. Dacă virusul CAE este prezent în turmă, practica generală pentru a preveni răspândirea bolii este îndepărtarea nou-născuților de la mamă imediat la naștere și hrănirea colostrului tratat termic timp de 1 oră și a laptelui pasteurizat, timp de 15 secunde, pentru exemplarele nou-născute.

Testul va arăta că semnele CAE trebuie eliminate, iar această acțiune poate duce la pierderi economice semnificative. Deoarece această boală este gestionată în mod obișnuit într-o turmă infectată printr-un program de creștere pasteurizat și prin testare și segregare, o opțiune realistă este eliminarea într-un program gradual,  pentru a salva o genetică bună pentru producția de lapte. Este important să vă informați despre CAE, atunci când cumpărați un nou animal de reproducție, pentru a determina dacă sursa stocului este liberă de boală. Testarea se poate face înainte de cumpărare.

Infecția cu micoplasmă caprină

Semnele infecției cu micoplasmă la caprele de lapte sunt de obicei văzute ca artrită și mastită, deși pot apărea alte modificări. Dintre caprele adulte, aceste micoplasme nu sunt extrem de contagioase. Cu toate acestea, la exemplarele tinere normale, acestea dobândesc cu ușurință infecția, atunci când sunt adăpostite într-un spațiu închis, cu tineret infectat. În unele ferme, focarele de boală asociate cu Mycoplasma mycoides (LC), au produs morbiditate și mortalitate ridicate la tineretul caprin.

Adesea, lactația se infectează în sala de muls din cauza unor condiții insalubre, care duc la introducerea micoplasmei în canalul de tetină de către aparatul de muls. De asemenea, mulsul manual poate duce la introducerea micoplasmei în canalul tetinei, dacă mâinile și ugerul nu sunt dezinfectate corespunzător înainte de muls. Diagnosticarea se face prin cultivarea laptelui cu medii și tehnici diferite, față de cele utilizate pentru culturile de lapte de rutină, deci trebuie solicitate în mod specific. Se recomandă igienizarea și precauția în achiziționarea de produse din surse externe.

Limfadența cazeoasă

Această boală infecțioasă foarte importantă afectează ganglionii limfatici și are ca rezultat abcese, atât externe, cât și interne, care în cele din urmă izbucnesc și pot duce la sănătate precară, vitalitate redusă și, în cele din urmă, moartea animalului. Este o boală cronică și recurentă. Animalele cu abcese interne devin deseori animale slabe și cu un slab potențial. Deoarece sunt implicați ganglionii limfatici, abcesele externe sunt observate în principal în acele zone ale corpului în care sunt localizate nodurile. Un abces CL va deveni relativ mare, în momentul ruperii. Puroiul rezultat conține bacteriile extrem de infecțioase.

Animalele cu abcese ar trebui scoase din turmă sau cel puțin izolate de alte animale. Tratamentul curent recomandat este de a opera abcesul când este ”copt”, prinzând și eliminând tot conținutul abcesului prin arderea, tratând rana cu o soluție de iod și sacrificând animalul după vindecarea plăgii. Abcesul este considerat pregătit pentru operație, atunci când vârful abcesului devine lipsit de păr și are un punct moale la atingere. Deoarece abcesul este localizat, nu există niciun risc pentru sănătatea umană prin consumul de carne gătită. Evitați să aduceți această boală în efectiv prin examinarea atentă a animalelor noi, înainte de cumpărare. Scăderea frecvenței bolii în efectiv se face prin izolarea animalelor infectate, igienă, vaccinare și/sau sacrificare.

PPR (Peste des Petits Ruminants)

PPR este un virus al ovinelor și caprinelor care este cauzat de complexul de stomatită pneumoenterită și Kata. Este strâns legat de virusul Rinderpest al bovinelor. Se răspândește prin contactul direct cu secrețiile de către animale sau manipulatori și poate fi activ în țarcuri până la 36 de ore. Animalele vor avea febră timp de 5 până la 7 zile și pot avea o diaree abundentă, adesea sângeroasă, spumare a gurii, o scurgere din ochi, scurgere nazală, strănut, ritm respirator crescut. Animalele însărcinate pot avorta. Animalele care se recuperează au o pierdere severă de celule albe din sânge, timp de 10 zile. Animalele tinere sunt frecvent afectate, la vârsta de 6, până la 12 luni. Este o decizie economică sănătoasă vaccinarea în regiunile în care există această boală.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2