Repers

130

Ar putea probioticele să reducă riscul de cancer?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Probioticele demonstrează că sunt mai mult decât un cuvânt la modă pe măsură ce afirmațiile pozitive asupra sănătății cresc. Dar, ce oportunități creează acest lucru pentru industria alimentară și a băuturilor? DairyReporter oferă un posibil răspuns.

Ce sunt probioticele?

Probioticele au fost deja legate de o serie întreagă de rezultate pozitive asupra sănătății, inclusiv îmbunătățirea sănătății mintale, tratamentul sindromului de colon iritabil (IBS) și un risc redus de a dezvolta boli cardiovasculare.

Acum, cercetătorii au descoperit o legătură între probioticul, Bifidobacterium, și un risc redus de a dezvolta cancer colorectal.

Probioticele sunt microorganisme vii, adesea descrise ca bacterii utile sau „bune”, deoarece ajută la menținerea intestinului sănătos. Probioticele pot fi găsite în alimente, inclusiv iaurt viu, varză murată, kimchi și brânzeturi moi.

Cele șapte probiotice principale adăugate la produsele probiotice sunt Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces, Streptococcus, Enterococcus, Escherichia și Bacillus.

Ar putea probioticele să reducă riscul de cancer colorectal?

O echipă de cercetare de la Mass General Brigham din Statele Unite a descoperit legătura în timp ce încerca să înțeleagă modul în care microbiomul contribuie la dezvoltarea bolii, progresia și răspunsul la tratament.

Ei au căutat, de asemenea, să determine factorii de risc și expunerile de mediu, contribuind la creșterea actuală a cancerelor colorectale cu debut precoce și, în cele din urmă, să dezvolte strategii pentru a le reduce.

Pentru a-și desfășura studiul, cercetătorii au folosit date din două studii prospective de cohortă la nivelul întregii SUA, cunoscute sub numele de Studiul de sănătate a asistentelor și Studiul de urmărire a profesioniștilor din sănătate.

Studiile au documentat dieta și stilul de viață a peste 100.000 de femei și 51.000 de bărbați profesioniști din domeniul sănătății timp de peste treizeci de ani. Cercetătorii au evaluat, de asemenea, mostre de țesut pentru participanți.

Echipa a găsit 3.079 de cazuri de cancer colorectal în cadrul grupului de studiu. Cu toate acestea, echipa a avut doar informații cu privire la prezența Bifidobacterium în intestin, pentru 1.121. Din acest număr, 346 de cazuri (31%) s-au dovedit a avea Bifidobacterium prezent, în timp ce 775 de cazuri (69%) nu aveau Bifidobacterium prezent.

O concluzie

Echipa a concluzionat că consumul de cel puțin două porții de iaurt care conține Bifidobacterium sau un aliment care conține o cantitate echivalentă de Bifidobacterium, pe săptămână, a fost asociat cu un risc redus de a dezvolta cancer colorectal proximal (cunoscut și sub numele de cancer de colon pe partea dreaptă).

„S-a crezut de mult timp că iaurtul și alte produse din lapte fermentat sunt benefice pentru sănătatea gastrointestinală”, spune dr. Tomotaka Ugai, co-autor principal al studiului. „Noile noastre descoperiri sugerează că acest efect protector poate fi specific pentru tumorile pozitive pentru Bifidobacterium.”

Cercetătorii presupun ipoteza că consumul de iaurt pe termen lung ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer de colon proximal prin modificarea microbiomului intestinal, inclusiv Bifidobacterium. Dar ei observă că sunt necesare cercetări suplimentare, care reunesc știința și studiile privind sănătatea populației, pentru a trage o concluzie definitivă.

„Această lucrare se adaugă la dovezile tot mai mari care ilustrează legătura dintre dietă, microbiomul intestinal și riscul de cancer colorectal”, spune Dr. Andrew T Chan, co-autor al studiului. „Oferă o cale suplimentară pentru a investiga rolul specific al acestor factori în riscul de cancer colorectal în rândul tinerilor.”

Alimente bogate în Bifidobacterium

Bifidobacterium se găsește în alimentele fermentate, inclusiv:

Chefir

Pâine cu aluat

Varză murată

Kimchi

Iaurt

Zer

Tempeh

Miso

Murături.

Mezeluri

Unele vinuri

Oțet

Ce oportunități creează acest lucru pentru alimente și băuturi?

Această cercetare este încă un impuls major pentru industria sănătății intestinale, care deține deja o valoare de piață semnificativă de 51,62 miliarde de dolari (Grand View Research).

Și este clar că tendința sănătății intestinale este aici pentru a rămâne, cu vânzările de alimente probiotice în creștere.

De fapt, 63% dintre consumatorii europeni au spus că știu ce sunt probioticele și alimentele probiotice (International Probiotics Association), iar aproape trei din cinci adulți din SUA spun că încearcă să mănânce alimente care încurajează un intestin sănătos (Mintel).

„Trăim într-o perioadă în care o simplă căutare pe Google pentru „produse probiotice” arată peste 94 de milioane de accesări”, spune un purtător de cuvânt al Asociației Internaționale de Probiotice. „Piața probioticelor se extinde în mod continuu odată cu globalizarea vânzărilor online, iar probioticele sunt din ce în ce mai populare și promovate pe scară largă pe internet.”

Nimic surprinzător

Deci, nu este surprinzător că piața globală a produselor de sănătate digestivă este proiectată să crească la un CAGR de 8,3% în următorii cinci ani (Grand View Research).

Și producătorii de alimente și băuturi se grăbesc să țină pasul cu creșterea rapidă, lansând totul, de la băuturi prietenoase cu intestinul până la dulciuri și gustări prietenoase cu intestinul.

Inovațiile recente includ explorarea de către start-up-ul olandez NutriLeads a potențialului de sănătate intestinală al morcovilor, în timp ce start-up-ul britanic Little Inca dezvoltă produse care să susțină microbiota intestinală din bebeluși cu alimente pentru copii pe bază de quinoa.

„În ultimii zece ani, brevetele și dosarele legate de alimente și băuturi cu probiotice adăugate tocmai au crescut”, spune Rick Miller, director asociat pentru nutriție specializată la Mintel. „Am observat o creștere exponențială a produselor infuzate cu probiotice.”

Ce este cancerul colorectal?

Cancerul colorectal este un tip de cancer care afectează colonul (intestinul gros) sau rectul. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la nivel mondial și poate fi fatal.

Riscul de cancer colorectal crește odată cu vârsta, majoritatea cazurilor afectând persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

Sursa: Consumul de iaurt pe termen lung și incidența cancerului colorectal subclasificate după abundența Bifidobacterium în tumoră. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2