333
O mare parte din bunurile care sunt produse la nivel global sunt destinate exportului. Toate aceste bunuri trebuie adesea să parcurgă distanțe lungi și trebuie să fie ambalate în siguranță pentru călătorie. Prin urmare, standardele pentru ambalarea industrială pentru călătoriile terestre, aeriene și maritime trebuie să fie ridicate. Industria ambalajelor reacționează la aceste cerințe cu soluții din ce în ce mai noi care fac transportul și mai sigur, mai ușor de urmărit și mai rentabil.
80 % lemn
Uniunea Europeană se află printre cei mai importanți actori ai comerțului global: este cel mai mare exportator de bunuri industriale din lume și, în același timp, reprezintă cea mai mare piață de export pentru aproximativ 80 de țări.
Cel mai important partener comercial, conform Oficiului Federal German de Statistică, este China: în 2021, bunuri în valoare de 696 de miliarde de euro au fost tranzacționate între China și UE – 16% din întregul comerț cu mărfuri al UE.
Aproximativ 80% din transportul global de mărfuri utilizează ambalaje din lemn, conform Asociației Germane pentru Ambalaje din Lemn, Paleți și Ambalaje de Export (Bundesverband Holzmittel, Paletten Exportverpackung, HPE). Acestea sunt stabile și rezistente la intemperii, ceea ce este deosebit de important pentru transportul pe mare. Adesea, în acest scop se folosesc paleți container, cărucioare glisante sau cutii.
„Cărucioarele glisante sunt adesea folosite pentru transportul într-un container dacă nu este necesară o protecție suplimentară înconjurătoare. Dar, în orice caz, ambalarea mărfurilor trebuie să fie asigurată pe cărucioarele glisante, care la rândul lor trebuie să fie asigurate profesional în interiorul containerului”, explică Marcus Kirschner, Managing Director la HPE.
Ambalarea mărfurilor care sunt prea voluminoase sau prea grele pentru transport în interiorul unui container sunt ambalate în cutii individuale, care, conform HPE, pot rivaliza uneori cu dimensiunile unei case mici.
„Industria noastră folosește ambalaje din lemn pentru a muta aproape orice, de la microcipuri pentru electronice de divertisment până la palele rotorului pentru turbinele eoliene.” Pentru a urmări temperatura, vibrațiile și umiditatea în timpul călătoriei, înregistratoarele de date din interiorul cutiilor sunt din ce în ce mai folosite pentru a înregistra toate datele relevante pentru analize ulterioare.
Urmărire prin GPS
Starea actuală și locația unei cutii pot fi determinate online în timp real datorită urmăririi prin scaner. Și prin GPS, aceste date pot fi trimise și către un smartphone sau tabletă în timp real.
În special mașinile și piesele de sistem au nevoie de protecție eficientă împotriva coroziunii în timpul transportului pe mare. Prin urmare, se adaugă agenți de uscare sau molecule de inhibitor al coroziunii volatile (VCI) pentru a preveni coroziunea în interiorul ambalajului. Așa-numiții blocanți inteligenti de coroziune (ICB) sunt noi pe piață. Aici, un ingredient activ patentat reacționează la gradul de umiditate:
Dacă gradul de umiditate care induce coroziune crește în interiorul ambalajului, crește și cantitatea de agenți de protecție care este eliberată. Dacă impactul umidității scade din nou, la fel se reduce și eliberarea agentului de protecție anticoroziv. Ideea este de a crește durata totală a protecției.
Produsele care urmează să fie transportate cu transportul aerian pot fi expuse condițiilor meteorologice cu ceva timp înainte de încărcare. Pentru mărfurile sensibile, există capace termice care măresc stabilitatea temperaturii pentru transportul aerian. Cele mai noi huse constau din mai multe straturi și sunt parțial realizate din materiale reciclate, de exemplu un strat izolator din lână rPET.
Paleți durabili, igienici și stabili
Pentru transportul de mărfuri pe drum, pe calea aerului sau pe mare, paleții sunt una dintre cele mai importante piese de echipamente de încărcare. Europaletul clasic din lemn și-a câștigat de mult rivali din plastic, deoarece paleții din plastic au multe avantaje: nu se deformează și sunt de lungă durată, dimensiunile și formele lor exacte permit un nivel ridicat de securitate în timpul procesării și fac posibilă ajustarea exact la tehnologiile automate de depozitare și transport.
Greutatea proprie redusă este ușoară pentru angajați în timpul manipulării manuale și economisește costuri și CO2 în timpul transportului. Suprafețele robuste sunt lipsite de substanțe nocive, ușor de curățat și îndeplinesc standarde înalte de igienă.
Paleții montabili reduc, de asemenea, spațiul necesar și costurile de depozitare. Producătorul de paleți și expozantul interpack Cabka a prezentat recent o nouă generație de paleți din plastic care sunt fabricați din materiale plastice reciclate, în special pentru utilizarea în industria chimică. Compania folosește în mare parte materiale reciclate pentru soluțiile de transport, iar aceste produse pot fi din nou reciclate de mai multe ori.
Durabilitatea
Durabilitatea, spre deosebire de soluțiile de ambalare pentru punctul de vânzare, a fost până acum o problemă mai mică în ceea ce privește ambalajul industrial. Accentul se pune pe transportul sigur. Dar odată cu dezbaterea tot mai mare despre amprenta de carbon și protecția climei, problema devine din ce în ce mai atentă.
Deoarece multe materiale de ambalare se acumulează adesea pentru transport, companiile pot beneficia și din punct de vedere financiar dacă iau în considerare ambalaje mai subțiri sau containere care sunt reutilizabile sau fabricate din materiale reciclate.
Ca o alternativă durabilă la cuștile tradiționale cu paleți sau din lemn b boi pentru transportul mărfurilor, Cabka, de exemplu, a colaborat cu Sabic pentru a dezvolta un container foarte mare, complet reciclabil. Compania căuta un polimer ușor și complet reciclabil pentru a-și fabrica CabCube. Noua soluție, reciclabilă, este ușor de prelucrat, rezistentă la presiune și cântărește mai puțin decât paleții tradiționali.
Sistem de recuperare pentru IBC-uri
În multe domenii ale industriei și aplicațiilor, IBC-ul a devenit soluția de ambalare preferată. Containerele intermediare pentru vrac sunt folosite pentru a transporta substanțe chimice lichide sau granulate, alimente, cosmetice sau produse farmaceutice.
La Werit, de exemplu, clienții pot alege între IBC-uri de 300, 600, 800 și 1000 de litri pe diferite tipuri de paleți, cu sau fără supapă și cu diferite dimensiuni de capace. Un sistem de returnare face posibilă preluarea gratuită a tuturor IBC-urilor uzate și golite, indiferent de tipul de construcție și producător. După recondiționarea, curățarea sau schimbarea diferitelor componente, IBC-ul este apoi reintrodus în ciclul economic.
În special pentru mărfuri periculoase, Schütz a dezvoltat un IBC cu o carcasă exterioară ignifugă, care oferă protecție împotriva scurgerilor chiar și în condiții extreme. Acest model de container are o carcasă exterioară închisă, ignifugă, din oțel, care formează un recipient suplimentar, rezistent la lichide, care practic servește ca o tavă de colectare integrată în cazul în care containerul interior HDPE este deteriorat.
Dacă recipientul din plastic interior se topește din cauza căldurii unui incendiu, carcasa exterioară de oțel previne eficient scăparea produsului. În consecință, acest model IBC poate fi folosit și pentru mărfuri sensibile de umplere, care anterior erau transportate în principal în containere cu volume mai mici, cum ar fi cuvele de oțel.
Fiind prima combinație IBC vreodată, containerul a primit, prin urmare, eticheta „FM Approved” de către compania de asigurări de proprietate industrială FM Global.
Când vine vorba de depozitarea și transportul lichidelor și granulatelor, Auer oferă și alternative din plastic. Noul IBC bag-in-box dispune de pungi intercalate interschimbabile și, prin urmare, nu este doar igienic și sigur, ci și reutilizabil. În funcție de tip, poate transporta 250, 500 sau 600 de litri și se umple și se golește de sus.
Foliile din plastic asigură încărcăturile
Ambalajele din plastic joacă un rol important atunci când vine vorba de securizarea bunurilor industriale în timpul transportului, iar dacă sunt fabricate din material reciclabil sau din materiale reciclate, sunt benefice pentru o economie circulară durabilă.
Capacele închise din plastic din folie termocontractabilă sau elastică oferă un nivel ridicat de securitate împotriva furtului, protejând în același timp bunurile pe paleți împotriva murdăriei și umidității. Nivelul ridicat de stabilitate a încărcăturii înseamnă că adesea nu este necesar materialul suplimentar de ambalare, cum ar fi curelele din plastic.
În acest fel, ceea ce rămâne la sfârșit este ambalajul monomaterial, care poate fi ușor eliminat și reciclat. Expozantul Interpack MSK folosește, de asemenea, tehnologii care necesită mai puține resurse, de exemplu în sistemele lor de hote elastice. Acestea funcționează cu un consum de energie acum mult redus, de mai puțin de 0,07 kWh per palet și pot procesa folii extensibile extrem de subțiri până la 20 μm.
Pentru domeniul de aplicare în creștere rapidă a desfășurării automate a paleților, MSK a dezvoltat un dispozitiv de desfășurare complet automatizat pentru a îndepărta curelele de pe paleții de mărfuri încărcate. Iar cu noua tehnologie de despachetare a unei alte companii, foliile elastice pot fi, de asemenea, îndepărtate de pe paleți într-un mod complet automat. Această lucrare se face și astăzi în cea mai mare parte manual.
Etichetele asigură trasabilitatea
În special pentru mărfurile periculoase, etichetele de încredere sunt foarte căutate. Cu etichetele și sistemele de etichetare realizate de Herma, ambalajul substanțelor chimice poate fi urmărit, pentru a numi doar un exemplu. Ei folosesc un cod QR care conține toate informațiile importante despre produs și care este aplicat pe capacul cuvei sub formă de etichetă.
Astfel, fiecare cuvă individuală poate fi identificată și localizată de-a lungul lanțurilor de aprovizionare și a rutelor de transport. În timpul umplerii, codul ajută, de asemenea, utilizatorii să se asigure că ambalajul utilizat este într-adevăr potrivit pentru bunurile umplute.
Cu toate acestea, eticheta cu codul QR trebuie să fie și rezistentă la deteriorare în cazul umplerii la cald. Împreună cu Boxlab Services, un start-up fondat de BASF, Herma a făcut recent achiziția și utilizarea etichetelor pentru mărfuri periculoase mai sigure, mai puțin costisitoare, mai rapide și mai bune pentru mediu.
Acest lucru se datorează faptului că, în ciuda funcției lor legate de siguranță, etichetele pentru mărfuri periculoase sunt încă o sursă continuă de risc în multe companii. „Etichetele pentru mărfuri periculoase trebuie să adere ferm pe tipuri foarte diferite de vase, cum ar fi butoaie, cuve, containere, IBC, Big Bag-uri și sticle, dar și pe paleți învelite în folie de plastic extensibilă – și asta înseamnă o multitudine de materiale de suprafață diferite” , spune Sven Pleier, Key Account Manager la Herma.
În funcție de destinația lor, acestea trebuie să fie rezistente la substanțe chimice precum acizi, alcalii și solvenți, murdărie, grăsimi și ulei, efecte asupra mediului precum căldură, umiditate, frig și radiații UV. Etichetele speciale pentru mărfurile periculoase sunt livrate pe coli simple sau pe rolă. Materialul purtător siliconat este preluat înapoi și reintrodus în circuitul de reciclare.
X X X
În perioada 4 - 10 mai 2023, la Düsseldorf, expozanții de la interpack prezintă astăzi cum să ambalați bunurile industriale în siguranță și durabil pentru transport. Cel mai important târg mondial pentru procesare și ambalare oferă vizitatorilor soluții moderne pentru domeniul ambalajelor industriale în halele 5 și 6, precum și 11 până la 14. Informații suplimentare despre interpack sunt disponibile la www.interpack.com